Evropska komisija predlaga vzpostavitev svetovalnic po principu »vse na enem mestu« za pospešitev prenove stavb

Januar
2022
12
Predlani izdana strategija z imenom »val prenove« je postavila širokopotezno vizijo podvojiti stopnjo energetskih prenov v naslednjih desetih letih v EU, kar pomeni, da bo do leta 2030 potrebno prenoviti okoli 35 milijonov stavb. Ambicija predstavlja ogromen podvig, ki bo izziv tako z vidika zadostne strokovne delovne sile, kot tudi financiranja, česar se Evropska komisija zaveda. Tako naj bi se za prenovo stavb oziroma doseg minimalnih standardov energetske učinkovitosti sprostilo kar do 150 milijard EUR iz EU proračuna do leta 2030, največ iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Kohezijskega sklada in 800 milijardnega sklada za okrevanje po koronavirusni pandemiji. 

A le financiranje prenove stavb ne bo prineslo željenih rezultatov. Zastavljeni cilji prenove so obsežni in ambiciozni. Poleg ustrezne finančne podpore, bo znatnega pomena tudi vzpostavitev podpornih instrumentov v obliki dostopnih svetovalnih teles in asistence pri prenovi stavb. Evropska komisija na tem mestu predlaga vpeljavo t.i. »one-stop-shops«, lokacij, kjer bi na enem mestu fizične in pravne osebe pridobile informacije in storitve o energetski prenovi in ostalih komponentah, ki sestavljajo celovito prenovo objekta. Ideja vpeljave lokacij, kjer bi stranke pod eno streho pridobile informacije storitve pri prenovi stavb sicer ni nova, je pa s to revizijo prvič zakonsko uokvirjena. 

Revizija direktive obvezuje države članice, da podpirajo skladnost z minimalnimi standardi energetske učinkovitosti po novem tudi s tehnično podporo v obliki sistema »vse na enem mestu«. Podrobneje naj bi ta podpora vključevala oceno katere prenove so potrebne pri lastniku stavbe, svetovanje pri izbiri materialov, iskanje ustreznih finančnih podpor in sodelovanje z obrtniki pri izvedbi del. »One-stop-shop« svetovalna mesta naj bi bila na voljo tako privatnim lastnikom, kot tudi vsem pravnim osebam od malih do srednje velikih podjetij. 
Po navedbah portala Euractiv je trenutna implementacija sistemov »vse na enem mestu« še precej na nizki ravni v Evropski uniji. Za potrebe trenutnih ciljev renovacije bi jih bilo potrebno postaviti več sto – tako je organizacija Eurocities za lajšanje procesa postavitve predstavila vodnik za vzpostavitev »one-stop-shop« mest. 

Pomembno pa je, da bodo ta mesta ponujala transparentno in objektivno svetovanje in tako ne bi smela biti popolnoma v zasebni lasti. Kateri akterji bi upravljali take svetovalnice je tako še stvar debate navaja Euractiv

 
Copyright 2020 KOC INOVATIS | Pogoji poslovanja
Oblikovanje spletne strani MMstudio